Jak długo ważna jest e-recepta? Ile mam czasu na jej zrealizowanie?

Jak długo ważna jest e-recepta? Ile mam czasu na jej zrealizowanie?

Ważność e-recepty

Z zasady e-recepta jest ważna 30 dni, jednak są i takie, które ważne są tylko 7 dni. Może się również zdarzyć, że twoja e-recepta będzie ważna 120 bądź 365 dni, jednak by się tak stało, zadecydować musi o tym lekarz.

Specjalne terminy ważności

Niektóre z leków mają z góry określony termin ważności. Na przykład, na wykupienie antybiotyku będziesz mieć zaledwie 7 dni, natomiast e-recepta wystawiona na leki immunologiczne, takie jak szczepionki, i leki sporządzane indywidualnie dla pacjenta, będzie obowiązywała przez 120 dni.

L4 przy problemach urologicznych

Nie ma wątpliwości, że infekcja dróg moczowych może powodować dyskomfort. Ale skąd wiesz, czy to masz i co ważniejsze: jak możesz uzyskać szybką ulgę? Czy z powodu infekcji dróg moczowych lekarz może wystawić L4? Zapoznaj się z artykułem i dowiedz się, jakie działania zaplanować.

Korzystne rozwiązanie

Korzystanie z konsultacji online lub wizyty u lekarza w celu zdiagnozowania i leczenia objawów infekcji dróg moczowych, jest najczęściej jedyną dobrą opcją, do tego, aby uzyskać ulgę w dolegliwościach, które nas dotknęły. Nie zawsze domowe sposoby i preparaty bez recepty będą w stanie sobie poradzić z daną dolegliwością. Wielu dostawców usług telemedycznych, takich jak haloDoctor oferuje wizyty online, które są dostępne 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, a wszystko to z telefonu komórkowego lub komputera domowego.

 

Infekcja dróg moczowych – czym właściwie jest?

Infekcja najczęściej dotyka dowolnej części układu moczowego, takiej jak nerki, pęcherz moczowy, cewka moczowa lub moczowody. Większość infekcji dotyczy pęcherza moczowego i cewki moczowej i zazwyczaj to kobiety są bardziej podatne na infekcję dróg moczowych, niż mężczyźni. Typowe objawy infekcji mogą obejmować ból lub pieczenie podczas oddawania moczu. Możesz również odczuwać częste lub intensywne pragnienie oddawania moczu, a ostatecznie wydalasz z siebie bardzo mało moczu. Poważniejsze objawy mogą obejmować ból lub ucisk w plecach, lub podbrzuszu, uczucie zmęczenia, lub drżenia, gorączkę, lub dreszcze.

Tabletki wczesnoporonne to nie tabletki dzień po

Jak rozróżnić oba leki?

Podstawową różnicą między tabletkami wczesnoporonnymi a tabletkami dzień po (awaryjnymi), jest fakt, że pierwsze z nich są określane mianem aborcji farmakologicznej, ponieważ mają za zadanie usunięcie ciąży a tabletka dzień po ma działać tak, aby w tą ciąże nie zajść – oznacza to, że przyjmujemy ją, gdy inne środki antykoncepcji zawiodły, np. pęknięta prezerwatywa. Drugą ważną różnicą jest to, że tabletki wczesnoporonne nie są w Polsce dostępne na receptę, a tabletka dzień po – jest jak najbardziej dostępna. Także są to dwie różne tabletki, o różnym działaniu – o tym należy pamiętać, gdy planujemy sięgnąć po jedną z nich.

Tabletki wczesnoporonne – charakterystyka

Na skutek przyjęcia tabletki wczesnoporonnej dochodzi do tak zwanej aborcji farmakologicznej, czyli sztucznego poronienia. Cały proces polega na tym, że jeden ze składników aktywnych powoduje zablokowanie receptorów progesteronu, czyli hormonu utrzymującego ciążę. Drugi ze składników powoduje skurcze macicy i ostateczne wydalenie zarodka z organizmu. Tabletki wczesnoporonne przyjmuje się doustnie lub dopochwowo, w opakowaniu znajduje się instrukcja, z którą należy się bezwzględnie zapoznać. Tabletki wczesnoporonne mają wysoką skuteczność, przyjęte odpowiednio wcześnie mają 98 % skuteczności (przyjęcie leków do 9 tygodnia ciąży), z każdym kolejnym tygodniem skuteczność spada i przy 12 tygodniu ciąży, ich skuteczność ocenia się na poziomie 70%.

„Tabletka dzień po” – charakterystyka

Taka tabletka zaliczana jest do grona antykoncepcji awaryjnej. W celu zapobiegnięcia ciąży, należy przyjąć tabletkę najszybciej po odbyciu stosunku, maksymalnie do 120 godzin. Zadaniem tabletki jest uniemożliwienie uwolnienia komórki jajowej do jajowodów i zagnieżdżenie się zarodka w błonie śluzowej macicy. Tabletkę można przyjąć w dowolnym dniu cyklu miesiączkowego. Przyjęta już pigułka nie chroni także w trakcie kolejnych stosunków seksualnych.

Napoje gazowane – 8 powodów, dla których warto z nich zrezygnować

Napoje gazowane są tak samo popularne wśród młodzieży, jak i wśród dorosłych. Orzeźwiające i przyjemne w smaku, trudno zatrzymać się na pierwszym łyku. W niektórych przypadkach stanowią one nawet większość płynów spożywanych w ciągu dnia. Ponieważ jednak są one zbyt słodkie i ubogie w składniki odżywcze, mają wiele szkodliwych skutków dla organizmu.

Napoje gazowane – powody dla których nie warto ich pić

Czynniki, które powinny Cię przekonać do nie picia napojów gazowanych:

 

Napoje gazowane sprzyjają przybieraniu na wadze

Nie jest tajemnicą, że napoje bezalkoholowe zawierają średnio 100 g cukru na litr, czyli 20 g na szklankę (równowartość 4 kostek cukru), co jest zdecydowanie za dużo w stosunku do zaleceń WHO, aby nie przekraczać 50 g cukru dziennie. Jednak, gdy spożycie cukru w diecie jest wyższe niż zapotrzebowanie, nadmiar musi zostać zmagazynowany. Jest on najpierw przechowywany przez wątrobę i mięśnie w postaci glikogenu, ale ilość, która może być przechowywana jest szybko ograniczona. Drugą formą magazynowania jest tłuszcz: cukry są przekształcane w trójglicerydy i magazynowane głównie w komórkach tłuszczowych, zwłaszcza w okolicy brzucha. Cukier zawarty w napojach bezalkoholowych jest silnie związany ze zjawiskiem nadwagi i otyłości. Ponadto uważa się, że spożycie sody spowalnia metabolizm, co oznacza, że organizm spala mniej tłuszczu i zużywa mniej energii, co jest kolejnym czynnikiem sprzyjającym przybieraniu na wadze – informuje dietetyk Anna Kowalczyk-Soszyńska.

 

Napoje gazowane sprawiają, że jesz więcej

Skok insuliny po spożyciu nadmiernej ilości cukru budzi uczucie głodu. Insulina wywołuje oporność na leptynę, hormon regulujący apetyt. Dlatego podczas spożywania napojów gazowanych nigdy nie odczuwamy uczucia sytości. Ponadto, ponieważ napoje gazowane uzależniają od cukru, istnieje większe ryzyko, że uczucie głodu zostanie zrekompensowane pokarmami bogatymi w węglowodany (herbatniki, ciastka, makarony, chleb, ziemniaki itp.). Uzależnienie od cukru zmienia nasze poczucie smaku, przez co trudniej jest nam docenić surowe jedzenie bez dodatku cukru, takie jak owoce. Konsument napojów gazowanych wpada w ten sposób w spiralę, w której cukier woła o cukier, co często prowadzi do nadmiernego spożycia kalorii. Co więcej, napoje gazowane składają się głównie z wody gazowanej i cukru, a pozbawione są błonnika, witamin, minerałów i innych niezbędnych składników odżywczych. Są to zatem puste kalorie dla organizmu.

 

Napoje gazowane zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Napoje gazowane, ze względu na ich wysoką zawartość cukru, ich zdolność do podnoszenia poziomu cukru we krwi, a tym samym powodować skoki insuliny, może ostatecznie prowadzić do insulinooporności. Oznacza to, że cukier jest gorzej wykorzystywany przez organizm, co skutkuje wyższym poziomem cukru we krwi. Insulinooporność często poprzedza cukrzycę typu 2. Spożycie co najmniej 1 napoju gazowanego dziennie jest związane z 67% wzrostem ryzyka rozwoju cukrzycy 2 w porównaniu do braku spożycia.

 

Napoje bezalkoholowe zawierają substancje potencjalnie rakotwórcze

Napoje bezalkoholowe zawierają wiele dodatków i substancji słodzących, w tym dobrze znany aspartam, który stanowi większość napojów dietetycznych. Aspartam jest przedmiotem wielu kontrowersji, ponieważ uważa się, że ma on działanie rakotwórcze. Uważa się, że po spożyciu aspartam jest przekształcany do metanolu i uwalnia potencjalnie rakotwórcze substancje, takie jak formaldehyd i kwas mrówkowy. Aspartam nie jest jedynym kontrowersyjnym dodatkiem: karmelowy barwnik (E150d na etykiecie) stosowany w napojach jest również podejrzewany o działanie rakotwórcze. Rzeczywiście, pod wpływem ciepła barwnik może tworzyć związek chemiczny, 4-metyloimidazol, który w dużych dawkach (360 mg na kilogram masy ciała) jest toksyczny dla organizmu.

 

Napoje gazowane sprzyjają demineralizacji

Ogólnie rzecz biorąc, ważne jest, aby utrzymać równowagę pomiędzy wapniem i fosforem w organizmie. Te dwa minerały odgrywają ważną rolę w metabolizmie kości: stosunek fosforu do wapnia powinien wynosić od 0,8 do 1 dla dobrego uwapnienia kości. Choć nadmiar fosforu jest dobrze tolerowany przez organizm, w dłuższej perspektywie może prowadzić do odwapnienia, gdyż zmniejsza wchłanianie wapnia. Kwas fosforowy jest stosowany w napojach bezalkoholowych jako regulator pH. Istnieje korelacja pomiędzy spożyciem napojów gazowanych a niższym poziomem wapnia we krwi, a także wyższym stężeniem wapnia i fosforu w moczu. Ten niedobór wapnia ostatecznie zwiększa ryzyko osteoporozy – wskazuje specjalista reumatolog Magdalena Włoch Targońska.

 

Napoje gazowane powodują ubytki

Jak wspomniano wcześniej, napoje bezalkoholowe zawierają duże ilości cukrów dodanych, które są powszechnie uznawane za główny czynnik przyczyniający się do próchnicy zębów. Demineralizacja, którą mogą powodować, wpływa również na uzębienie, powodując erozję szkliwa. To właśnie kwasy (fosforowy, cytrynowy, itp.) obecne w napojach bezalkoholowych powodują erozję szkliwa. Tak więc, czy jesteś dorosły czy dziecko, najlepiej jest ograniczyć spożycie napojów gazowanych, aby zachować dobre zdrowie zębów.

 

Napoje gazowane prowadzą do zaburzeń behawioralnych

Regularne picie napojów gazowanych wiąże się ze wzrostem zachowań agresywnych, szczególnie wśród dzieci i młodzieży. Dzieci, które spożywają co najmniej 1 napój dziennie są bardziej agresywne i destrukcyjne niż te, które nie spożywają słodkich napojów w ogóle. Większe ryzyko złego samopoczucia, smutku, depresji, a nawet myśli i zachowań samobójczych, wzrastają proporcjonalnie do dziennej ilości spożywanych kolorowych napojów.

 

Soda zwiększa ryzyko zawału serca

Spożywanie napojów bezalkoholowych, a w szczególności napojów bezalkoholowych o niskiej zawartości cukru, zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca. Osoby, które spożywają napoje gazowane, zarówno zwykłe, jak i dietetyczne są bardziej narażone na ataki serca. Zastąpienie napojów gazowanych innymi napojami (takimi jak kawa, bezkofeinowa lub nie) zmniejsza ryzyko zawału serca o około 10%.